14 Şubat 2012 Salı

Sümüklü Böcek


Sümüklü böcek

Sümüklüböcek aslında eklembacaklı türü olan böcek değil, Gastropoda (karındanbacaklılar) sınıfından, kabukları körelmiş ya da hiç bulunmayan yumuşakça olan molluscanın ortak adıdır.

Sümüklüböcek adı genel olarak karada yaşayan ve Pulmonata (akciğerli salyangozlar) altsınıfında yer alan kabuksuz ya da kabuğu körelmiş yumuşakçalar için kullanılır. Yumuşak ve yapışkan gövdeli bu hayvanların tatlı sularda yaşadığı bilinen tek türü dışında kalanlar, karalardaki nemli ortamlarda sınırlı bir dağılım gösterir. İçlerinde ılıman bölgelerde yaşayan Arionidae, Limacidae, ve Philomycidae familayaları ile tropik bölgelerde rastlanan Veronicellidae familyasının üyeleri bitkiyle beslenir. Avrasya'da yaşayan Testacellidae familyasının üyeleri öbür salyangozları ve yersolucanlarını yiyen etçil sümüklüböceklerdir

Sümüklüböcekler bitkilerle beslenir bu nedenle zararlı sayılmaları söz konusudur. Nemli ortamlarda yaşarlar. Salgıladıkları bir maddenin sümük görüntüsünde olduğundan bu isim verilmiştir. Bazı yerlerde yenilirler.

Yasayabilmeleri icin bitki yaprakları ve meyveler olmalı ve nem oranı biraz yüksek olmalıdır. Bu hayvanlarda yaz ve kış uykusu vardır. Metabolizmalarını yavaşlatırlar. Ama ortam koşulları iyi olursa buna gerek duymazlar. Sümüklüböceklerin dört tane burnu vardır.Yumurta ile çoğalırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder